Народна Освіта » Географія » § 23. Річковий стік і його характеристики. Живлення і режим річок

НАРОДНА ОСВІТА

§ 23. Річковий стік і його характеристики. Живлення і режим річок

Що таке великий кругообіг води?

1. Відмінності розподілу річкового стоку по території України

Водний стік — це частина атмосферних опадів, яка стікає по земній поверхні або під землею та потрапляє у водотоки чи водойми. Водний стік поділяють на поверхневий і підземний. Головною складовою частиною водного стоку є річковий стік. Він є ланкою кругообігу води в географічній оболонці.

Зверніть увагу, що чим більше випадає опадів, менше випаровування та більш розчленований рельєф, тим більшим є показник річкового стоку.

Найбільший водний стік спостерігається в горах. До річок Карпат потрапляє 70—90% річної кількості атмосферних опадів, а якщо розподілити об’єм водного стоку рівномірно, він би вкрив цю територію шаром 200—1000 мм. У Кримських горах шар стоку становить до 30% річної кількості опадів.

Знаючи відмінності клімату Карпат і Кримських гір, поясніть причину різниці водного стоку їх річок.

У межах Східноєвропейської рівнини з півночі на південь кількість атмосферних опадів, що потрапляє до річок, зменшується від ЗО майже до 0%, а шар стоку — від 100 до 1 мм. Це пояснюється не тільки зменшенням кількості опадів із півночі на південь України, але й збільшенням випаровування та зменшенням розчленованості рельєфу в цьому напрямку. У середньому до річок України потрапляє 14% від середньорічної кількості атмосферних опадів (решта випаровується).

2 Густота річкової мережі. Витрати води й об’єм стоку

Густота річкової мережі залежить від показників водного стоку, а стік — від клімату й рельєфу. Вона виражається відношенням суми довжини (у км) усіх поверхневих водотоків даного басейну або певної території до площі (у км2) цього ж басейну чи території.

Найбільш густа річкова мережа в Карпатах (у 4—10 разів густіша, ніж на рівнинах). У Кримських горах річкова мережа є негустою, а річки маловодними.

Чому в Кримських горах дуже мало річок і всі вони маловодні?

На півдні Причорноморської низовини (між пониззям Дніпра та озером Сиваш) зовсім немає річок.

Для території України густота річкової мережі в середньому становить 0,31 км/км2.

Зробіть висновок: як саме густота річкової мережі залежить від клімату й рельєфу?

Рис. 23.1. Поперечний переріз річища та визначення його площі

Витрата води — це об’єм, що проходить через поперечний переріз водотоку за одиницю часу. Витрати води обчислюють у літрах за секунду (л/с) або в кубічних метрах за секунду (м3/с). Витрата води в річці (IV, м3/с) дорівнює площі поперечного перерізу річища (5, м2), помноженій на швидкість течії (V, м/с): \У = Б • V.

Наприклад, визначимо витрату води у водотоці шириною 10 м (рис. 23.1). Для цього через кожні 2 м виміряємо водомірною рейкою її глибину. Сумарна площа поперечного перерізу водотоку (^сух) дорівнює сумі перерізів усіх п’яти утворених площ. Швидкість течії вимірюється гідрологами за допомогою спеціального приладу — гідрологічної вертушки. Проте її орієнтовно можна визначити за допомогою диска-поплавка (виготовленого із дерева, діаметром близько 10 см і зафарбованого масляною фарбою в білий колір). Швидкість визначається декілька разів на прямій ділянці течії річки між двома «воротами» (наприклад через 10 або 20 м) за допомогою секундоміра.

? Визначте сумарну площу перерізу річища водотоку за рис. 23.1.

? Визначте витрати води в річці на час вимірювання, якщо середня

швидкість течії становить 0,45 м/с.

Витрата води в річках неоднакова впродовж року. На великих і середніх річках установлюють гідрологічні (водомірні) пости, на яких ведуть постійні вимірювання рівня й швидкості води, щоденно визначають витрату води, а потім — її середньорічні показники. Так, середньорічна витрата води в гирлі Дніпра становить майже 1700 м3/с.

Об’єм стоку річки (як правило, за рік) вимірюється в км3 або м3.

Сумарний об’єм стоку річок, який формується в межах України, — 52,4 км3. Тільки по Кілійському гирлу Дунаю надходить 123 км3 води на рік! Частка місцевого стоку, що формується в межах України, складає лише 25% від сумарного.

До семи великих річок України за водністю крім Дунаю належать Дніпро (об’єм стоку — 53,5 км3), у тому числі його притоки — Прип'ять (13,2 км3) та Десна (11,4 км3); Дністер (8,6 км3); Сіверський Донець (5 км3); Південний Буг (3,4 км3).

Об’єм стоку річки впродовж року визначають за формулою:

Рис. 23.3. Типи річок за режимом живлення. Джерела живлення: Сс — снігове;

Д — дощове; П — підземне; Дсп, Дпс — мішане з переважанням дощового; Спд,

Сдп — мішане з переважанням снігового; С — майже виключно снігове

З Відмінності річок різних частин України

за джерелами водного живлення

Залежно від клімату (меншою мірою — від рельєфу та складу гірських порід) річки відрізняються за джерелами живлення. На більшості території України водне живлення річок мішане.

За рис. 23.3. поясніть, чому при мішаному живленні в одних районах переважає дощове, а в інших — снігове.

Унаслідок зміни клімату за останні півстоліття структура водного живлення змінилася.

Поясніть, чому сталися зміни в живленні річок, виходячи зі зміни випадіння атмосферних опадів взимку.

Зрозуміло, що значна частка снігового живлення зумовлена не великою кількістю снігу, а тим, що під час його танення температура повітря є низькою, випаровуваність — малою, а ґрунт — мерзлим. Саме тому талі снігові води майже повністю стікають до річок.

Так, частка снігового живлення в межах рівнинної частини України збільшується з північного заходу на південний схід і південь у міру зростання континентальності клімату. У цьому ж напрямку зменшується частка дощового живлення.

У південній частині України (степовій зоні) переважає снігове живлення (70—80%) за невеликою участю підземного (7—10%). Гірські річки мають переважно дощове живлення. Біля вершин Карпат збільшується частка снігового живлення, а в Кримських горах — підземного живлення (як наслідок карсту).

4 Водний режим річок України

Водний режим — це розподіл водного стоку річок протягом року. Виділяють такі елементи водного режиму: повінь, паводок та межень.

Знайдіть елементи водного режиму на рис. 23.5.

Повінь (водопілля) — тривале підвищення рівня річок й об’єму стоку в певну пору року (на більшій частині України — навесні).

Паводок — короткочасне суттєве підвищення рівня води після дощів або зимових відлиг.

Межень — тривале зниження рівня води та зменшення об’єму стоку річок.

За режимом розподілу водного стоку протягом року виділяють чотири типи річок: причорноморський, східноєвропейський, кримський, карпатський (рис. 23.5).

Весняна повінь характерна для рівнинних річок східноєвропейського типу. У зв’язку зі зменшенням сніжності зим частка снігового живлення, а отже й обсяг стоку у весняне водопілля впродовж останніх десятиліть на рівнинній частині України скоротилися (на 7—15%). Саме водопілля зміщується на більш ранні терміни (лютий-березень). Частка весняного водопілля у водності річок становить 35—37% від річного; зросла частка літньо-осінньої межені — 44 %; частка зимової межені дорівнює близько 22 %.

Чому на гірських річках не трапляються повені?

До групи річок із паводковим режимом належать гірські річки кримського типу (із максимумом стоку в холодне півріччя — 70—75% загального обсягу), характерні для середземноморського клімату, та річки карпатського типу з паводками протягом усьо-

го року, але з максимумом стоку навесні — на початку літа. На гірських річках повеней не буває, проте на них часто трапляються паводки, інтенсивність яких зросла в останнє десятиліття (у тому числі у зв’язку з вирубуванням лісів на схилах).

На річках півночі України тривалість повені більша, оскільки заболочені поліські низовини віддають воду поступово, а випаровування тут є невеликим. Влітку та взимку спостерігається межень. Зимова межень зумовлена льодоставом, а літня — великим випаровуванням. Трапляються зимові (відлигові) та літньо-осінні (дощові) паводки.

На крайньому півдні України водні потоки існують лише під час танення снігу, а в інші пори року вони, як правило, пересихають (причорноморський тип річок).

I. Закінчіть речення: річковий стік тим більший, чим... 2. Особливості яких природних компонентів впливають на густоту річкової мережі? 3. Що таке витрата води та об'єм стоку за рік? 4. Живлення річок України є переважно мішаним. Якими водами живляться річки? 5. Як водний стік розподіляється на території України? 6. Як і чому змінюється структура водного живлення річок України з північного заходу на південь України? 7. Яка існує відмінність у структурі живлення рівнинних і гірських річок? 8. Охарактеризуйте чотири типи річок України за режимом розподілу водного стоку протягом року.

9. Спробуйте довести та доповнити вислів О. Воєйкова: «Річки — це продукт клімату». 10. Якою є структура водного живлення й режиму стоку річок нашого краю?

II. Розгляньте картосхему на рис. 23.3 та визначте відмінності у структурі живлення річок різних частин України: 1) де і чому переважає дощове живлення річок; 2) як змінюється структура водного живлення річок із північного заходу на південь рівнинної частини України в міру підвищення континентальності клімату (частка якого живлення зростає, а якого — зменшується); 3) частка якого живлення переважає в районах розвитку пористих гірських порід і карсту? 12. Визначте середню густоту річкової мережі басейну річки Південний Буг (км/км2), якщо сумарна довжина всіх водотоків його річкової мережі становить 22533 км, а площа його басейну — 63700 км2.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Булава

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 28-07-2016, 23:18, Переглядів: 7726